Aikido Nieuwsbrief
Juni 2013

JBN
In deze nieuwsbrief

Heb je ideeën of bijdragen voor volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De volgende Aikido Nieuwsbrief verschijnt medio augustus.

Laat de zomerschool maar komen!
Laat de zomerschool maar komen!

Wie kijkt niet al reikhalzend uit naar de échte zomer? Want behalve stralend weer is er dan ook… de Aikido Zomerschool met Claude Pellerin (Aikikai shihan, 7e dan).

Al 32 jaar lang organiseert de NCA deze bijzondere zomerstage. Je kunt van woensdag 10 juli tot en met zondag 14 juli trainen en gratis kamperen bij de Jacobus Hoeve in Stroe (Gelderland). ’s Ochtends zijn er ochtendoefeningen en ’s middags is er een Tui Na-massage. Dit jaar kan jouw kind ook meedoen met de lessen voor kids!

Op zaterdagmiddag 13 juli is er een bijeenkomst met de Nationale Commissie Aikido, waarin die graag antwoord geeft op al je vragen over de ontwikkelingen van aikido binnen de JBN en in Nederland. Zaterdagavond is er een feestavond met een gezellige barbecue.

Wil je meer weten? Download de flyer van de Aikido Zomerschool 2013 (pdf) voor alle informatie. Tot ziens in Stroe!

Aikidostage Jan Rusman 75 jaar
Jan Rusman 75 jaar

In juni vierde Jan Rusman (5e dan) zijn 75e verjaardag. Zijn vereniging grijpt die gelegenheid aan om hem eens in het zonnetje te zetten. Jan is een van de pioniers van aikido in Nederland.

Aankomende zaterdag, 29 juni, verzorgt Jan Rusman een aikidostage in het Kennemer SportCentrum, IJsbaanlaan 4a in Haarlem. De stage is van 14 tot 17 uur en er zijn geen kosten aan verbonden. Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen.

Van harte gefeliciteerd!

JBN zet de club centraal

De JBN gaat het lidmaatschap nog aantrekkelijker maken door nieuwe diensten te ontwikkelen, zoals een keurmerk voor clubs, een digitaal magazine en verzekeringen voor alle individuele leden.

De diensten die de JBN wil ontwikkelen worden aangepakt in zes deelprojecten: Wedstrijdsysteem (ranking), Mijn JBN (interactieve website), Digitaal magazine, JBN Keurmerk, Verzekeringen en Verenigingsadvisering & sportparticipatie.

En daarbij is uw hulp meer dan welkom. Deze nieuwe diensten willen we namelijk ontwikkelen met onze achterban. Vanuit de NCA nemen Martin van Noord, Jan Gerrit Post en Ad Voogels al deel aan drie deelprojecten: JBN-keurmerk, Mijn JBN en Verzekeringen.

Wil jij helpen meedenken in één van de andere deelprojecten? Laat het ons weten!

Lerarenopleiding aikido geslaagd afgerond
Groepsfoto geslaagde cursisten lerarenopleiding aikido

Een jaar hard werken is door 19 cursisten bekroond met een diploma van de lerarenopleiding aikido. Op zaterdag 15 juni legden zij het examen lesgeven met succes af, nadat zij eerder al een voldoende kregen voor hun opdrachtenportfolio.

Geslaagd voor de lerarenopleiding niveau 3 zijn: Ron Bakkers, Ed van Bremen, Patrick van Engelen, Vincent de Ruiter, Brigitte Soler, Merlijn Torensma en Dennis Vorster (Aikikai); Marc Backx, Anton Barendrecht, Ilse Verhoeven en Peter Hartung (Aiki-budo).

Verder slaagden: Niels van Willigen (Aiki-budo); Hedy Dewez, William Dewez, Martin Groeneveld, Chris Gutter, Kazimierz Hendrix, Jan Gerrit Post en Hans Sonnemans (Aikikai) voor de lerarenopleiding niveau 4.

De JBN biedt twee lerarenopleidingen aan. De opleiding niveau 3 is bedoeld voor beginnende leraren, die je leert lesgeven en examineren op kyu-niveau. De aikidoleraar 3 is zelfstandig bevoegd om een club of vereniging te leiden. De vervolgopleiding niveau 4 leert je lesgeven en examineren op danniveau. Verder is het begeleiden van beginnende leraren een belangrijk onderdeel.

Ook de lerarenopleiding aikido doen?
Download dan het overzicht van de JBN-opleidingen 2013-2014 voor meer info. Of bel met de afdeling Sportparticipatie van het bondsbureau: 030-7073630.

Terug naar de bron
Schrijn van Nukebenten nabij Aikikai honbu dojo

‘Shin Bu Ichi Do’, shinto en budo zijn één, was een gevleugeld gezegde van Sasaki sensei. Helaas is hij in februari van dit jaar 2013 komen te overlijden of zoals ook wel wordt gezegd, teruggekeerd naar de bron.

In mei ben ik afgereisd naar Japan om de laatste eer te bewijzen aan Sasaki sensei in zijn huisdojo die nu door zijn zoon wordt voortgezet. Als aandenken, inspiratie en reflectie om de kennis van shinto in aikido aan de wereld mee te geven heb ik een kleine altaarspiegel van de kamiza in de Sasaki dojo meegekregen…

Benieuwd naar de rest van het reisverslag dat Bart Wilffert maakte van zijn terugkeer naar Japan? Lees het binnenkort op aikidou.nl

Dick van der Meer sr. overleden

Op vrijdag 7 juni 2013 is Dick van der Meer senior (5e dan judo en 2e dan Aiki-budo) overleden. ‘Knappe’ Dick, zoals hij werd genoemd, leidde vanaf 1978 twee bloeiende sportverenigingen in Rotterdam, die in 2002 werden samengevoegd onder de naam Budoryu Rotterdam.

Zijn zoon Dick junior zet het werk van zijn vader onvermoeid voort. Dick van der Meer senior werd 80 jaar. Wij wensen zijn zoon en familie, leerlingen en vrienden veel sterkte met hun verlies.

Deze maandelijkse Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven