Aikido Nieuwsbrief
Mei 2013

JBN
In deze nieuwsbrief

Heb je ideeën of bijdragen voor volgende maand? Laat het ons weten!

Fukakusa shihan weer in Nederland
M. Fukakusa shihan weer in Nederland

In het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 mei is M. Fukakusa shihan (8e dan) opnieuw in Nederland. Hij geeft een aikidostage in Wijk bij Duurstede.

Fukakusa shihan is de vader van aikido in Thailand: hij introduceerde de kunst daar in 1961 en is inmiddels een autoriteit in Zuidoost-Azië. Fukakusa shihan is een leerling van Tamura sensei en daarom al langer aan Nederland verbonden. Wij zijn erg verheugd dat hij zijn aikido weer met ons wil delen.

Meedoen? Download de poster en kom naar Wijk bij Duurstede!

Claude Pellerin benoemd tot shihan

De Aikikai heeft Claude Pellerin (7e dan) en een aantal andere kaderleden van de Franse aikidofederatie FFAB tot shihan benoemd.

Claude Pellerin is een van de hoogstgegradueerde leerlingen van Tamura sensei en al tientallen jaren sterk verbonden met het aikido in Nederland. Hij verzorgt ook dit jaar drie aikidostages en de jaarlijkse Aikido Zomerschool. Wij feliciteren hem daarom graag van harte met deze bijzondere titel.

Taigi-competitie Ki-aikidoschool Torii
Taigi-competitie Ki-Aikidoschool Torii

Voor de zevende keer in de geschiedenis van Ki-aikidoschool Torii is de jaarlijkse taigi-competitie gehouden. Zo’n taigi-competitie is niet alleen uniek voor Ki-aikidoschool Torii maar voor heel Nederland.

Het was een erg leuke dag waarop veel leerlingen hun best deden om samen hun mooiste serie technieken te laten zien en met succes! De taigi-competitie is een wedstrijd zoals we die kennen van programma’s als “Dancing with the stars”.

Twee leerlingen (een team) laten een verplicht aantal technieken (een taigi) zien en zij die dat het mooiste doen zullen dus een mooie prijs kunnen winnen. Drie zeer ervaren en vergevorderde leraren zijn uitgenodigd om de jury te vormen. De leerlingen zijn verplicht om twee taigi’s te laten zien. De leerlingen moeten beiden twee keer aanvallen en uitvoeren. Het team met de meeste punten heeft dan gewonnen.

Terugblik voorjaarsstage Alain Roinel
Groepsfoto stage aiki-budo Alain Roinel

Alain Roinel verzorgde de jaarlijkse aiki-budo voorjaarsstage in Wijk bij Duurstede en Vianen. Er was veel aandacht voor technische details van het Ura no kata en het Tai no kata.

Maître Roinel complimenteerde iedereen voor zijn inzet met een Japans spreekwoord: “Jullie zijn als baby’s binnengekomen, maar verlaten deze stage als mannen en vrouwen!” Hij kijkt alvast met veel plezier uit naar de stage van volgend jaar.

Lees het volledige verslag van de stage door Anton Barendregt

Aikido in het rode hart van Australië
Groepsfoto paasstage Alice Springs

NCA-lid Martin van Noord bezocht de jaarlijkse paasstage in Alice Springs, in het rode hart van Australië. Hij was te gast bij Mary en Mike Petery (beiden 6e dan), leerlingen van Sugano sensei.

Mary en Mike zijn trouwe bezoekers van de winter- en zomerschool van de Global Inner Aikido School in Melbourne en Sydney, waaraan ook regelmatig aikidoka uit Nederland deelnemen. Vanuit Alice Springs is het twee tot drie dagen reizen naar die steden aan de rand van Australië — enkele reis!

Dit jaar was ook Andrew Dziedzic (6e dan) uitgenodigd om de ochtendlessen te verzorgen tijdens de paasstage in Alice Springs. De opkomst was ditmaal lager dan gebruikelijk. Desondanks werd in een kleine groep zowel rustig als intensief gewerkt, met een goede sfeer en veel focus.

De Australische Aikidofederatie NAAA organiseert in 2015 een grote zomerschool met veel bekende shihan om haar 50-jarig bestaan te vieren. Lees binnenkort het volledige verslag van Martin van Noort op aikidou.nl.

Help aikido op de kaart te zetten

Aikido wordt in Nederland al ruim 40 jaar beoefend. Toch is het nog relatief onbekend. Heb jij ideeën om aikido beter op de kaart te zetten? Dan kunnen wij jouw hulp goed gebruiken!

Wij willen meer in contact komen met iedereen die aikido beoefent. En aikido duidelijker presenteren naar clubs, gemeenten en overheid, de pers en het publiek. Daarvoor zoeken wij de hulp van enthousiaste en betrokken mensen.

Blink jij uit in fotografie, film, vormgeving of webdesign? Of kun je op een andere manier bijdragen om de promotie van aikido vorm te geven? Doe mee!

Deze maandelijkse Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven