Aikido Nieuwsbrief
Februari 2014

JBN
In deze nieuwsbrief

Heb je ideeën of bijdragen voor volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De volgende Aikido Nieuwsbrief verschijnt medio maart.

2 feb: Yukihiro Sugino in Wijk bij Duurstede
Yukihiro Sugino in Nederland

Op uitnodiging van Rob Breedveld kwam Yukihiro Sugino, zoon en opvolger van de beroemde kobudomeester Yoshio Sugino (1904–1998), naar Nederland voor een speciale stage.

Yukihiro Sugino is als 7e dan shihan vertegenwoordiger van de Aikikai in de Japanse prefectuur Kawasaki. Zijn vader verleende hem een menkyo kaiden (een traditioneel certificaat van meesterschap) van de Katori Shinto-ryu en de Dai Nippon Butokukai (de oudste Japanse koepelorganisatie voor budo) benoemde hem tot 9e dan hanshi.

Sugino verzorgde een kobudo-stage in Wijk bij Duurstede op zaterdag 2 februari, dinsdag 4 en donderdag 6 februari. De stage was bedoeld voor beginners en gevorderden van alle stijlen geschikt die willen kennismaken met de klassieke wapenschool Tenshin Shoden Katori Shinto-ryu. Het uitgebreide curriculum van de Katori Shinto-ryu vormt de basis van het wapenwerk in Aiki-budo.

8–9 feb: Claude Pellerin in Limburg
Claude Pellerin in Limburg

In het weekend van 8 en 9 februari gaf Claude Pellerin (7e dan Aikikai shihan) een drukbezochte nationale aikidostage in Limburg.

Er waren veel aikidoka uit Limburg, maar ook deelnemers uit andere delen van Nederland en gasten uit België, Duitsland en Frankrijk. Met 56 deelnemers op zaterdag en 43 op zondag was de stage een mooi succes. Theo Bussers maakte het gastvrije Limburgse onthaal op zaterdagavond compleet met een uitgebreid Indisch buffet.

De stage vond plaats in de theaterzaal van het Asta Cultuurcentrum in Beek. Vooral die bijzondere locatie sprak Pellerin erg aan: voor hem is aikido een ‘budo’, juist geen sport. Budo weerspiegelt een belangrijk onderdeel van de Japanse cultuur. Misschien is een cultureel centrum daarom wel meer een ‘dojo’ (een plaats waar je de Weg beoefent) dan een sportzaal dat is?

Claude Pellerin is op 14 en 15 juni 2014 in Noord-Nederland. Je vindt meer informatie in de volgende Aikido Nieuwsbrief.

2 mrt: Nationale danexamens in Amersfoort
Nationale danexamens

Op zondagochtend 2 maart testen 21 aikidoka hun vaardigheid, van eerste tot vierde dan, bij de nationale danexamens in Amersfoort.

Na afloop van de examens is er vanaf 13 uur een feestelijke receptie voor de 11 aikidoka die in januari een bijzondere promotie (5e, 6e of 7e dan) ontvingen van de Aikikai so honbu in Tokyo.

Nationale danexamens aikido
Sporthal Rustenburg, Furglerplein 3, Amersfoort

15 mrt: Inner Aikido-training in Haarlem
Inner Aikido-training

Onderzoek de innerlijke aspecten van meditatie en aikidotraining met en zonder wapens tijdens de Inner Aikido-training op 15 maart in Haarlem.

De fundamenten hiervoor zijn gelegd tijdens de (Global) Inner Aikido School van Seiichi Sugano sensei. We zetten dit initiatief voort als een manier om met elkaar te trainen, te verkennen, te groeien langs wegwijzers die Sugano sensei aanbood.

Carel Zappeij (6e dan), Hans Belder (5e dan) en Ireen Röling (4e dan) verzorgen een introductie tot meditatie, een ongewapende training en een wapentraining op zaterdag 15 maart van 14 tot 17 uur in Haarlem. De stage is voor aikidoka van alle niveau’s.

Deze stage kan ook worden beschouwd als een kennismaking met de geplande meerdaagse Inner Aikido School van donderdagavond 1 mei t/m zondagmorgen 4 mei in het prachtig gelegen Nivonhuis Allardsoog in Een West. Meer informatie hierover volgt.

Praktische informatie

29 mrt: Nationale Budodag 2014 in Papendal
Nationale Budodag 2014

Vorig jaar bleek de eerste Nationale Budodag een groot succes. De combinatie van inspirerende demonstraties, clinics en workshops voor aikido, jiujitsu en judo trok meer dan 1.000 bezoekers in Sportcentrum Papendal.

Dit jaar pakt de JBN nog groter uit. Het programma telt nu 21 inspiratiesessies en clinics voor verschillende doelgroepen: aikidoka, judoka en jiujitsuka, jeugdjudoka’s, G-judoka en veteranen, bestuurders, sportschoolhouders, vrijwilligers en leraren. De dag wordt afgesloten met een jubileumreceptie ‘75 jaar Judo Bond Nederland’.

Tijdens de Nationale Budodag 2014 presenteert Maarten Huiskamp (5e dan Aikikai) aikido door een clinic die draait om het gebruik van de jo. De clinic Aikido is bedoeld voor kennismakers én gevorderde beoefenaars.

Wil je erbij zijn? Aanmelden kan vooraf online. De kosten voor deelname aan de Nationale Budodag zijn 20 euro (inclusief lunch).

Meld je snel aan!

3–4 mei: Jubileumstage Christopher Curtis & David Shaner
Christopher Curtis

In mei 2014 viert Ki-aikido in Nederland een jubileum met de 20e nationale Ki-aikidostage. Voor deze bijzondere gelegenheid komen zowel Christopher Curtis (8e dan) als David Shaner (7e dan) vanuit de VS naar Nederland.

Christopher Curtis is door Koichi Tohei aangewezen als hoofddocent voor Hawaï en erkend als officeel spreker over ki. Hij reist veel om aikido en ki-principes te onderwijzen in Hawaï, Europa en de VS. Christopher Curtis is de officiële vertegenwoordiger van de Ki no Kenkyukai in Nederland en Duitsland.

David Shaner is vertegenwoordiger van de Ki no kenkyukai aan de oostkust van de VS, in Oost-Europa en Rusland. Hij is bijzonder hoogleraar filosofie en Aziëstudies aan de Furnam University. Eerder trainde hij de plaatselijke politie in Aspen en trainde beveiligingspersoneel van Caesar Palace en het Mirage Casino in Las Vegas.

Christopher Curtis en David Shaner verzorgen de 20e nationale Ki-aikidostage op 3 en 4 mei in Helmond.

Praktische informatie

Deze maandelijkse Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven