Aikido Nieuwsbrief
Januari 2014

JBN
In deze nieuwsbrief

Heb je ideeën of bijdragen voor volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De volgende Aikido Nieuwsbrief verschijnt medio februari.

Erepromotie Aikikai voor 11 Nederlandse aikidoka
Kagami-mochi

Bij de Japanse nieuwjaarsceremonie op 11 januari (kagami biraki) heeft de Aikikai so honbu in Tokyo 11 Nederlandse aikidoka vereerd met een bijzondere promotie. De JBN heeft hen voorgedragen om hun grote verdienste voor het aikido.

7e dan 6e dan 5e dan
Pierre Geraedts
Carel Zappeij
Carool Janssen
Chris de Jongh
Harry Kat
Jan Rusman
Ton Zwalve
Maarten Huiskamp
Gijs Schouten
Bart Wilffert
Lily Zappeij

Zij vervullen elk al lange tijd een belangrijke rol bij nationale en districtsstages, danexamens, opleidingen of de bestuurlijke organisatie van aikido in Nederland en Europa. Deze bijzondere promotie is een mooie waardering voor de buitengewone inzet waarmee zij aikido sterker hebben gemaakt.

Van harte dank én gefeliciteerd namens de JBN!

Rob Breedveld 6e dan aikibudo
Rob Breedveld 6e dan aikibudo

Tijdens een bijeenkomst van de internationale federatie voor aikibudo (FIAB) in Parijs ontving Rob Breedveld zijn 6e dan aikibudo namens de FIAB uit handen van maître Alain Floquet.

De JBN heeft hem voorgedragen voor deze bijzondere promotie omdat hij al lange tijd een belangrijke rol vervult voor het aikibudo in Nederland. Rob Breedveld heeft veel gedaan om een sterke band te krijgen met internationale experts als maître Alain Floquet (aikibudo) en Katsuyuki Kondo sensei (Daito-ryu aiki-jujutsu). Daardoor hebben veel Nederlandse aikibudoka direct toegang tot de oorsprong van hun kunst.

Op zondag 2 februari is Sugino Yukihiro sensei op zijn uitnodiging in Nederland. Sugino sensei (zoon van de beroemde Sugino Yoshio sensei) is 9e dan Katori Shinto-ryu en 7e dan Aikikai aikido. Hij verzorgt een stage die bedoeld is voor gevorderde beoefenaars van Katori Shinto-ryu én voor mensen die daarmee willen kennismaken.

Praktische informatie

Aikido & weerbaarheid: grondlegger Original Play naar Nederland!
Original Play met dr. Fred Donaldson

Iedere aikidoka en aikidoleraar kent het effect van de beoefening van een krijgskunst op onze persoonlijke ontwikkeling. Inmiddels hebben de lessen van de krijgskunsten hun weg gevonden naar allerlei trainingen rond weerbaarheid en communicatie in scholen, overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. Voor aikidoka die daarin geïnteresseerd zijn, loont het de moeite om kennis te nemen van het werk van dr. Fred Donaldson.

Je zou het ‘speltherapie’ kunnen noemen, of psychofysieke weerbaarheidstraining. Fred noemt het zelf Original Play. De beoefening en principes van Original Play doen denken aan aikido – Fred schreef hierover ‘On Aikido, Wolves, and other Wildlife’ in het boek Aikido and the New Warrior (1985) van Richard Strozzi Heckler.

Op 28, 29 en 30 maart 2014 komt dr. Donaldson voor een lezing en een workshop naar Nederland. U bent van harte uitgenodigd om hiervan kennis te nemen. Een gedateerd filmfragment met Fred Donaldson vindt u in de documentaire Promise of play (vanaf 3:02 tot 9:00).

Voor JBN-leden geldt een korting van maar liefst 75 euro op de kosten van deelname!

— Christiaan Zandt

Opleiding Aikidoleraar: ‘leuk, leerzaam en zeer de moeite waard’
Groepsfoto geslaagde cursisten lerarenopleiding aikido

Dennis Vorster rondde in juni 2013 de opleiding Aikidoleraar A van de JBN met succes af. Nu is hij officieel aikidoleraar en geeft les in een eigen dojo. Wij vroegen hem hoe hij op de opleiding terugkijkt.

“Na het behalen van mijn 2e dan in 2010 ontstond de wens om mezelf als beginnend lesgever door middel van de aikidoleraaropleiding verder te ontwikkelen. Ik assisteerde mijn leraar al in de dojo door soms lessen over te nemen en te helpen bij voorbereiden en afnemen van kyu-examens, of organisatie van stages. Het voelde daarom als een logische volgende stap om de opleiding te gaan volgen. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben in september 2012 de opleiding gestart.

Een mooi aspect aan de opleiding vond ik de ontmoetingen met andere aikidoka’s, zowel de medecursisten als de leraren. In onze groep waren mensen van Aikikai en aikibudo vertegenwoordigd op diverse gevorderde niveaus. Dat iedereen een eigen(wijze) kijk heeft op aikido, zowel technisch als theoretisch, bleek wel uit de soms pittige discussies tijdens de theorielessen. Erg interessant!”

Lees verder (2 minuten leestijd)

Deze maandelijkse Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven