Aikido Nieuwsbrief
Maart 2015

JBN
In deze nieuwsbrief
  1. Deel met andere aikidoka
  2. Alain Floquet gepromoveerd tot 9e dan
  3. 7 maart: Nationale stage Pierre Geraedts & Carel Zappeij
  4. 15 maart: Inner Aikido-training Wageningen
  5. Interviews met Curtis sensei & Shaner sensei
  6. Waarom JBN-lid worden?
  7. 8–12 juli: Aikido Zomerschool
  8. Agenda maart

Heb je ideeën of bijdragen voor volgende nieuwsbrief? Laat het ons weten!
De volgende Aikido Nieuwsbrief verschijnt begin april.

Deel met andere aikidoka

Ken je iemand die nog niet is geabonneerd? Stuur deze nieuwsbrief dan door! Aanmelden kan eenvoudig per e-mail

Met de Aikido Nieuwsbrief krijg je regelmatig een selectie van nieuws en stages in je mailbox. Veel aikidoleraren en aikidoscholen ontvangen de nieuwsbrief al. We willen nu graag nóg meer aikidoka bereiken — en daarbij kun jij helpen door ’m te delen met iedereen in jouw dojo.

Alain Floquet gepromoveerd tot 9e dan

Met een grote internationale stage in Parijs vierde het Centre international de l’Aïkibudo (CERA) zijn veertigjarig jubileum. Bij die gelegenheid ontving Alain Floquet de 9e dan uit handen van Hiroo Mochizuki sensei.

Ruim 350 aikibudoka’s namen deel aan de stage: een grote delegatie uit Nederland, en verder waren de deelnemers afkomstig uit België, Rusland, Polen, Tsjechië, Moldavië, Marokko, Italië, Canada en natuurlijk vooral ook uit Frankrijk.

Lees het verslag door Wilco Smaal →

7 maart: Nationale stage Pierre Geraedts & Carel Zappeij

Op zaterdag 7 maart verzorgen Pierre Geraedts en Carel Zappeij, beiden met 7de dan onze hoogst gegradueerde aikidoka, een Aikikai aikidostage in Wijk bij Duurstede.

Pierre en Carel behoren tot de pioniers van het Aikikai aikido in Nederland. Mede dankzij hun bijdrage, zowel technisch als organisatorisch, heeft het aikido kunnen groeien tot wat het nu is. Beiden zijn nog steeds actief op de mat en vormen een voorbeeld voor andere aikidobeoefenaars.

Flyer nationale stage 7 maart, Wijk bij Duurstede →

15 maart: Inner Aikido-training Wageningen

De jaarlijkse Inner Aikido School is van donderdag 30 april tot en met zondag 3 mei in het Nivonhuis Allardsoog te Een West.

De trainingen worden verzorgd door een groep Nederlandse leraren, die de Inner Aikido School gezamenlijk voortzetten in de geest van Sugano Sensei, die deze school is begonnen.

Heb je nog niet eerder deelgenomen aan de Inner Aikido School, en wil je ervaren wat het eigene is aan deze manier van trainen? Dat kan tijdens de Inner Aikido-training in Wageningen op zondagochtend 15 maart.

Flyer IAS-training 15 maart, Wageningen →

Interviews met Curtis sensei & Shaner sensei

Wat maakt een leraar zo bijzonder? Wat is de reden dat mensen een leven lang wijden aan een hoger doel? Verandert die mening tijdens je jarenlange training?

Deze en andere vragen heeft Ad Voogels namens de NCA gesteld aan twee bijzondere leraren die een leven lang gewijd hebben aan de studie van aikido. Als je nieuwsgierig bent geworden, kun je de volledige interviews lezen op de aikidowebsite.

Christopher Curtis sensei (8e dan, Okuden) →

Christopher Curtis is the head instructor of Maui Ki Aikido as well as the Chief Instructor of the Hawaii Ki Federation. Headquarter’s Advisor to Western Europe.

David Shaner sensei (7e dan, Okuden) →

Shaner Sensei is the Chief Instructor of the Eastern Ki Federation in the United States, is Japan Headquarter’s Advisor to the Eastern Europe/Russia Ki-Aikido Federation, and was an uchi deshi (live-in student) at Ki Society HQ in Haramachi, Shinjuku-ku, Japan.

Waarom JBN-lid worden?

In mijn werk voor de Nationale Commissie Aikido ontmoet ik veel leraren die een eigen groep leiden. In de gesprekken die we voeren, komt ook vaak de kwestie naar voren wat voor zin het heeft om alle leden van de groep lid te laten worden van de JBN.

Het is opvallend dat elke groep ernaar streeft om bij een overkoepelende organisatie te horen die het algemeen belang dient. Als die organisatie er niet is, dan wil men die zelf oprichten. Dit voorbeeld kennen we in de aikidowereld.

Ben je eenmaal aangesloten bij zo’n organisatie, dan ga je wikken en wegen hoe je voor jouw groep het maximale profijt kunt behalen.

Hoe zwaar weegt het dat de JBN jouw vertegenwoordiger is bij de ministeries, bij NOC/NSF en andere officiële instanties? Hoe zwaar weegt het dat de JBN opleidingsformats ontwikkelt, die officieel erkend worden en waarbij de aikidogroep kan meeliften? Hoe zwaar weegt het dat de JBN met verzekeraars onderhandelt en verzekeringen afsluit voor haar leden? Hoe zwaar weegt het dat de JBN een groot deel van de ledenadministratie verzorgt? Wat is het waard dat de JBN diploma’s uitschrijft en toezend?

Wie faciliteert de bijscholing van docenten en examinatoren? Wie stelt containers met matten beschikbaar en ruimtes om stages, examentrainingen en workshops te organiseren? In welk format kunnen we deelnemen om een keurmerk voor onze scholen te krijgen? Wie garandeert de kwaliteit en de veiligheid van de aangesloten scholen? Wie maakt het mogelijk om contact te onderhouden met de buitenlandse organisaties? Wie ondersteunt het bestuurlijk kader?

Dit alles afwegende laat je besluiten om jezelf en je leerlingen wel of niet aan te melden als JBN-lid →

Wat mij erg tegenstaat is dat degenen die geen lid worden toch gratis meeliften met de al dan niet zichtbaar geboden faciliteiten. Deze worden betaald door al die aikidoka’s die wél lid zijn geworden. Daarom wil ik bij deze iedereen aansporen om JBN-lid te worden en ook alle leerlingen lid te maken.

— Ad Voogels, lid NCA

8–12 juli: Aikido Zomerschool 2015

Zet het alvast in je agenda: de Aikido Zomerschool met Claude Pellerin is dit jaar van woensdag 8 t/m zondag 12 juli. Kom ook naar Stroe en beleef een leuke, intensieve week aikido.

Deze bijzondere zomerstage wordt al 34 jaar op rij georganiseerd. Je kunt vijf dagen trainen en gratis kamperen bij Camping ‘Jacobus Hoeve’. Ook voor een of meer dagen ben je natuurlijk van harte welkom.

Gezin en kinderen kunnen ook hun hart ophalen: er zijn kinderlessen, waarin de kleintjes kunnen kennismaken met aikido. En Stroe is een perfecte uitvalsbasis om de prachtige Veluwe te verkennen!

In de volgende nieuwsbrief vind je meer informatie over de Aikido Zomerschool 2015.

Agenda maart

Maart 2015

7Nationale stage Pierre Geraedts & Carel Zappeij, Wijk bij Duurstede
15Inner Aikido-training, Wageningen
Districtsstage Gijs Schouten, Veghel
22Districtsstage Marco van Katwijk, Nico Poppelier & Maarten Huiskamp, Hillegom
Districtsstage yudansha Jan Gerrit Post, Leeuwarden
28JBN Nationale Budodag, Papendal
Clubstage Marcel Mutsaarts, Drachten

Meer weten? Zie de evenementenkalender voor tijden, prijzen en contactgegevens.

Deze maandelijkse Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven