Aikido Nieuwsbrief
November 2015

JBN
In deze nieuwsbrief
  1. Veteranenwerkgroep interviewt Pierre Geraedts
  2. Groot aikidofestijn zondag 31 januari op Papendal
  3. Ki-aikido Japan World Camp 2015
  4. Terugblik op eerste cursusdagen leraaropleiding
  5. Agenda november/december

Met de Aikido Nieuwsbrief krijg je regelmatig een selectie van nieuws en stages in je mailbox. Veel aikidoleraren en aikidoscholen ontvangen de nieuwsbrief al. We willen graag nóg meer aikidoka bereiken — en daarbij kun jij helpen door ’m te delen met iedereen in jouw dojo.

Ken je iemand die nog niet is geabonneerd? Stuur deze nieuwsbrief dan door! Aanmelden kan eenvoudig per e-mail

De volgende Aikido Nieuwsbrief verschijnt in december.

Veteranenwerkgroep interviewt Pierre Geraedts
Pierre Geraedts

In het laatste kwartaalblad van de Nederlandse Vereniging voor Jiu-Jitsu- en Judo Leerkrachten (NVJJL) verscheen een interview met Pierre Geraedts. Hij is een aikidoka van het eerste uur en een van onze hoogst gegradueerde aikido-beoefenaren.

Willem van Boeschoten en Lex van Heumen vroegen namens de Nationale Veteranenwerkgroep (NVWG) naar Pierres verhaal: de roerige beginjaren in judo en aikido, zijn rol bij de vorming van de aikido-organisatie zoals wij die nu kennen — en de rust die hij vindt in bonsai.

.docInterview Pierre Geraedts (2,4 MB)
Groot aikidofestijn zondag 31 januari op Papendal

De Nationale Commissie Aikido organiseert op zondag 31 januari van 10 tot 16 uur op Nationaal Sportcentrum Papendal een bijzonder JBN Aikido-evenement. Op vier matten zullen 15 van onze beste leraren les geven in Aikikai aikido, Ki-aikido en Aiki-budo. Gepland zijn verder demonstraties Daito Ryu en Hyoho Niten Ichi-ryu.

Het belooft een inspirerende dag te worden voor aikidoka van ieder niveau en elke stijl. Meer informatie volgt, reserveer de datum van dit aikidofestijn alvast in je agenda!

Ki-Aikido Japan World Camp 2015
Ki-aikido Japan World Camp 2015

Waarom zou je nog naar Japan gaan als er in Nederland ook hoog gegradueerde leraren zijn? Deze vraag rijst dikwijls op als je plannen maakt om naar Japan af te reizen.

—Ad Voogels

Een van de belangrijkste redenen is om kennis te maken met het moderne Japan dat niet overeenkomt met het beeld dat velen van ons hebben. Wij denken dat ‘krijgskunst’ in Japan sport nummer één is. Besef echter dat honkbal de grootste sport van het land is, gevolgd door voetbal. Slecht vijf procent van de bevolking doet aan de traditionele krijgskunsten die wij uit Japan kennen. Dus een goede reden is om je beeld aan te passen.

De aikidolessen zoals wij die krijgen van de leraren die al langer in het westen verblijven, zijn nog heel traditioneel. De sensei praat niet veel, maar doet voor en de leerlingen proberen door oefening te ervaren wat de leraar bedoelt. Het onderwijs in Japan is echter ook aan verandering onderhevig en wijzigt net zo snel als bij ons. De sensei legt veel meer uit door praten. De interactie tussen leraar en leerling speelt een grote rol en tenslotte wordt de les opgedeeld in niveaugroepen en maakt de sensei gebruik van assistenten. Aan het eind worden de lessen geëvalueerd. Een goede reden om naar Japan te gaan is dus om kennis te maken met moderne onderwijsmethodes die in het hedendaagse aikido-onderricht worden toegepast.

Voor velen van ons is aikido een levensstijl. En zoals het leven continu aan verandering onderhevig is, zo is ook aikido continu in beweging en aan verandering onderhevig. Inzichten veranderen, technieken worden aangepast, examens worden gewijzigd. Om op de hoogte te blijven van deze veranderingen is het van belang om je kennis bij de bron op peil te houden. Nog een goede reden om naar Japan af te reizen.

De Ki-Society Japan vraagt zijn leraren en examinatoren om regelmatig op het hoofdkwartier te verzamelen. Om een week lang samen naar de nieuwste inzichten te trainen en te beoordelen. Zodoende wordt de kwaliteit van de leraren en de examinatoren zoveel mogelijk op peil gehouden of verbeterd. Ook dat is een dringende reden om af te reizen.

Tenslotte het samenzijn met collega’s van over de hele wereld is een uitzonderlijke ervaring die iedereen eens mee moet maken.

.docJapan World Camp 2015, Ad Voogels (96 KB)
Terugblik op eerste cursusdagen leraaropleiding
Eerste cursusdag leraaropleiding

Op zaterdag 12 september begonnen 16 aspirant-leraren aan een nieuwe opleiding Aikidoleraar niveau 3. Hoe is het om voor een groep te staan? Hoe maak je een lesplan en wat komt er kijken bij het lesgeven?

Vragen waarop de leraren in spe met elkaar antwoorden vinden in theorie én praktijk. Lees een korte terugblik op de eerste twee cursusdagen van William Penning, Boy Borger en Marco Schuurman.

.pdfTerugblik eerste lesdag AL3, William Penning (2,1 MB)
.pdfTerugblik tweede lesdag AL3, Boy Borger & Marco Schuurman (516 KB)
Agenda november/december
November
07–08HelmondNationale stage Ki-aikido: Ad Voogels
08AmersfoortNationale danexamens
14AssenBudodag Veteranen (30+) Districten Noord- en Oost-Nederland
15HaarlemClubstage Ishokan: Bart Wilffert & Patrick van Engelen
21–22NieuwegeinNationale stage Aiki-budo: Alain Roinel
28–29OosterhoutDistrictsstage Zuid-Nederland: Malcolm Tiki Shewan
28HeerenveenDistrictsstage Noord-Nederland: Jan Gerrit Post
29HaarlemDistrictsstage Noord-Holland: Chris de Jongh & Harry Kat

December
06GennepYudanshatraining District Limburg
12AlkmaarDistrictsstage Noord-Holland: Harry Kat
20VeghelDistrictsstage Zuid-Nederland: Ad van Dongen
GorinchemNationale lerarenworkshop Aiki-budo: sutemi
26–27GennepWinterstage District Limburg

Meer weten? Zie de evenementenkalender voor tijden, prijzen en contactgegevens.

Deze Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven