Aikido Nieuwsbrief
Februari 2016

JBN
In deze nieuwsbrief
  1. JBN Aikido Festijn groot succes!
  2. Hyoho Niten Ichi-ryu en Miyamoto Musashi
  3. Aikikai promoveert Jan Brand tot 6e dan
  4. Nieuwe exameneisen dangraden Aikikai
  5. Nationale stage Pierre Geraedts & Carel Zappeij
  6. Inner Aikido School 2016
  7. Nationale stage Claude Pellerin
  8. Agenda februari t/m april

Ken je iemand die nog niet is geabonneerd? Stuur deze nieuwsbrief dan door! Aanmelden →

JBN Aikido Festijn zondag 31 januari op Papendal
JBN Aikido Festijn

Foto © Dennis Goedbloed

Het JBN Aikidofestijn op 31 januari was een groot succes: de opkomst was boven verwachting, de sfeer op de mat uitstekend en er is met veel enthousiasme getraind.

We hebben kunnen genieten van twee prachtige demonstraties. Meer dan 250 aikidoka hebben de kans gepakt om kennis te maken met een andere stijl of leraar. En bijna iedereen is wel een oude bekende tegengekomen…

De Nationale Commissie Aikido organiseert volgend jaar daarom zeker opnieuw een aikidofestijn! Wil je nagenieten of ben je nieuwsgierig wat je hebt gemist? Fotograaf en aikidoka Dennis Goedbloed maakte een mooie serie beelden van de dag →

Hyoho Niten Ichi-ryu en Miyamoto Musashi
Niten Ichi-ryu

Miyamoto Musashi leefde van 1584 tot 1645 en is misschien wel een van de beroemdste samoerai uit de Japanse geschiedenis. Zijn roem bij het grote publiek is vooral te danken aan een roman geschreven door Eiji Yoshikawa, een bekende schrijver van historische romans.

Chris de Jongh onderricht Musashi’s zwaardschool, Niten Ichi-ryu, in Nederland. Aan de hand van citaten van de zwaardmeester vertelt hij waarom de principes die Musashi uitdroeg hem zo fascineren — en hoe een column van Tamura shihan hem op het pad van Musashi’s erfgenamen bracht.

Lees verder →

Aikikai promoveert Jan Brand tot 6e dan
Jan Brand

Foto © Dennis Goedbloed

Bij de Japanse nieuwjaarsceremonie (‘kagami biraki’) op 10 januari heeft de Aikikai so honbu in Tokyo Jan Brand vereerd met een bijzondere promotie tot 6e dan. De JBN heeft hem voorgedragen om hun grote verdienste voor het aikido.

Jan Brand beoefent al ruim 45 jaar aikido en geeft sinds 1982 aikidoles in binnen- en buitenland. Hij was leerling van Tamura shihan, volgde stages bij Sugano shihan. Daarnaast was hij twee jaar uchi deshi bij Morihiro Saito shihan in Iwama; van wie hij in januari 2001 de 5e dan ontving. Naast aikido beoefent Jan ook jodo, iaido, en kobudo.

Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere promotie!

Nieuwe exameneisen dangraden Aikikai
Danexamens

De Nationale Graden Commissie Aikido heeft het afgelopen jaar in nauw overleg met onze examinatoren en enkele leraren een aangepast curriculum opgesteld voor de Nederlandse JBN Aikikai exameneisen.

Met ingang van de aankomende danexamens op 24 april willen we gaan werken met deze vernieuwde exameneisen. Op zaterdag 27 februari zijn alle aikidoleraren uitnodigd om na afloop van de dan-examentraining in Nieuwegein inhoudelijke vragen te stellen over de nieuwe exameneisen.

Aikikai aikido dan-graad curriculum →

Nationale stage Pierre Geraedts & Carel Zappeij
Nationale stage Pierre en Carel

Op zaterdag 13 maart verzorgen Pierre Geraedts en Carel Zappeij, beiden met 7de dan onze hoogst gegradueerde aikidoka, een Aikikai aikidostage in Wijk bij Duurstede.

Pierre en Carel behoren tot de pioniers van het Aikikai aikido in Nederland. Mede dankzij hun bijdrage, zowel technisch als organisatorisch, heeft het aikido kunnen groeien tot wat het nu is. Beiden zijn nog steeds actief op de mat en vormen een voorbeeld voor andere aikidobeoefenaars.

Flyer nationale stage 13 maart, Wijk bij Duurstede →

Inner Aikido School 2016
Inner Aikido School

De meerdaagse Inner Aikido School is gepland van 28 april t/m 1 mei, in het Nivonhuis Allardsoog in Een West (op het snijpunt van Friesland, Groningen en Drenthe).

De Inner Aikido School is een inspirerende meerdaagse training die in alle voorgaande jaren bijzonder werd gewaardeerd door de deelnemers. De training bestaat uit dagelijks een uur meditatie en aikidotrainingen in de ochtend en middag met en zonder wapens door een groep van Nederlandse leraren.

Deze bijzondere training kunnen we alleen met voldoende voorinschrijvingen organiseren. Laat het daarom uiterlijk vóór 1 maart weten als je wilt deelnemen.

Lees alles over inhoud, opzet en locatie in de
Flyer Inner Aikido School →

Nationale stage Claude Pellerin
Claude Pellerin

Dit weekend was de dojo van Jan Rusman in Haarlem de gastheer voor de nationale stage met Claude Pellerin. In april ontvangt de dojo Lu Gia Jen van Jan Brand hem voor het eerst in Den Haag.

Jan Brand en zijn aikidoka bezoeken al jaren trouw de nationale stages met Claude en de Aikido Zomerschool in het bijzonder. Een goede reden om deze dojo te kiezen als locatie voor het weekend van 9 en 10 april. Noteer ook alvast de data voor de Zomerschool van dit jaar in je agenda: die is van 6 t/m 12 juli in Stroe.

Flyer Nationale stage Claude Pellerin →

Agenda februari t/m april
Februari
27NieuwegeinNationale danexamentraining
27–28AmstelveenAikidoschool Amstelveen: Louis van Thieghem
NieuwegeinNationale stage aiki-budo: Alain Floquet sensei

Maart 2016
06GennepDistrict Limburg: Yudanshatraining
12AssenDistrict Noord-Nederland: Harry Kat
SittardDistrict Limburg: Theo Bussers
13Wijk bij DuurstedeNationale stage: Pierre Geraedts & Carel Zappeij
VeghelDistrict Zuid-Nederland: Gijs Schouten
26PapendalJBN Budodag 2016

April 2016
03HillegomDistrict Zuid-Holland: Hans Mertens, Toby Voogels & Marco van Katwijk
GennepDistrict Limburg: Yudanshatraining
09LeeuwardenClubstage: jubileum Aikido Leeuwarden
09–10Den HaagNationale stage: Claude Pellerin
24AmersfoortNationale danexamens
28–01Een-WestInner Aikido School

Meer weten? Zie de evenementenkalender voor tijden, prijzen en contactgegevens.

Deze Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven