Aikido Nieuwsbrief
April 2016

JBN
In deze nieuwsbrief
  1. Doshu bij herdenkingsstages Frankrijk, België
  2. Inner Aikido Stage in Wageningen
  3. Stages en mini-seminars Fukakusa shihan in Noord-Holland
  4. 23e Nationale stage Ki-aikido door Curtis sensei
  5. Nationale danexamens in Lelystad
  6. Voorjaarsstage Aikibudo Nederland weer groot succes
  7. 6–10 juli: Aikido Zomerschool 2016
  8. Agenda april t/m mei

Ken je iemand die nog niet is geabonneerd? Stuur deze nieuwsbrief dan door! Aanmelden →

Doshu bij herdenkingsstages Frankrijk, België
Doshu Moriteru Ueshiba en Mitsuteru Ueshiba sensei

Dit jaar organiseren de Franse en Belgische Aikikai beide een grote herdenkingsstage onder leiding van Doshu Moriteru Ueshiba. De stages zijn in juni en oktober.

De Franse aikidobond Fédération française d’aïkido et de budo (FFAB) organiseert een grote stage als bijzondere herdenking voor hun inspirator, Tamura shihan. Doshu Moriteru Ueshiba verzorgt de stage in het weekend van 4–5 juni in Pertuis (Provence). Claude Pellerin shihan (7e dan) neemt ook een deel van de stage voor zijn rekening. Aikidoka uit andere landen zijn eveneens van harte uitgenodigd. Geïnteresseerd? Reserveer dan snel, want de plaatsen zijn beperkt.

Herdenkingsstage Tamura shihan 2016, Frankrijk →

De Belgische aikidobonden Vlaamse Aikidovereniging (VAV) en Association francophone d’Aikido (AFA) vieren samen 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen hun land en Japan. Daartoe hebben zij in Brussel een 2.500 m² tatami verzameldm, en zijn er ook demonstraties en culturele activiteiten. Nieuwsgierig? Bemachtig dan snel je tickets!

Doshu 2016, België →

Inner Aikido Stage in Wageningen
Inner Aikido School

Op zaterdag 30 april en zondag 1 mei van 10.30 tot 15.30 uur vindt de Inner Aikido Stage plaats in cursuscentrum KenKon in Wageningen.

Het programma bestaat uit meditatie en aikidotraining met en zonder wapens waarbij de studie van de innerlijke aspecten van het aikido centraal staat. Tijdens deze stage wordt lesgegeven door een groep Nederlandse leraren bestaande uit Carel Zappeij sensei (7e dan), Hans Belder (5e dan), Edy Kamalski (5e dan), Ireen Röling (4e dan) en Martin van Noord (3e dan). Ook is een gezamenlijke lunch gepland met een heerlijke kop huisgemaakte soep.

Deze stage komt in plaats van de meerdaagse Inner Aikido School met verblijf in het Nivonhuis Allardsoog omdat het niet is gelukt om het vereiste minimum aantal voorinschrijvingen te realiseren.

Lees alles over de stage in de
Flyer Inner Aikido School →

Stages en mini-seminars Fukakusa shihan in Noord-Holland
Fukakusa shihan (Foto: Tijmen Ramakers)

Foto: Tijmen Ramakers

Evenals in voorgaande jaren is Fukakusa shihan in mei weer in ons land. Hij verzorgt een nationale stage in Haarlem en clubstages in Heerhugowaard en Amstelveen.

Motohiro Fukakusa shihan introduceerde aikido in Thailand in 1961 en woont daar sinds 1964. De Aikikai wees hem aan als technisch adviseur voor Zuidoost-Azië en promoveerde hem tot 8e dan. Hij reist veel door Azië om seminars te verzorgen en komt ook altijd graag naar Europa. Fukakusa shihan is een leerling en vriend van Nobuyoshi Tamura shihan (1933–2010).

Flyer nationale stage 21–22 mei, Haarlem →
Flyer mini-seminars 17–20 mei, Heerhugowaard →
Flyer clubstage 18 mei, Heerhugowaard →
Flyer clubstage 19 mei, Amstelveen →

23e Nationale stage Ki-aikido door Curtis sensei
Christopher Curtis

Christopher Curtis sensei (8e dan) verzorgt op in het weekend van 21–22 mei de nationale stage Ki-aikido in Helmond, die inmiddels al voor de 23e keer wordt georganiseerd.

Koichi Tohei wees Curtis sensei aan als hoofddocent voor Hawaï en erkend als officeel spreker over ki. Hij reist veel om aikido en ki-principes te onderwijzen in Hawaï, Europa en de VS. Christopher Curtis is de officiële vertegenwoordiger van de Ki no Kenkyukai in Nederland en Duitsland.

Flyer nationale Ki-aikidostage, Helmond →

Nationale danexamens in Lelystad
Danexamens

Zondag 24 april organiseert de JBN nationale danexamens in Sportcentrum De Koploper, Lelystad. Niet alleen de locatie is anders dan veel aikidoka gewend zijn — de exameneisen zijn volledig herzien.

De Nationale Graden Commissie Aikido (NGCA) heeft het afgelopen jaar in nauw overleg met onze examinatoren en enkele leraren een aangepast curriculum opgesteld voor de Aikikai-exameneisen van de JBN. Doel is om de kwaliteit van de examens verder te versterken én de eisen nog duidelijker te maken voor kandidaten. De NGCA wenst alle examinandi veel succes met de laatste voorbereidingen!

Voorjaarsstage Aikibudo Nederland weer groot succes
Voorjaarsstage Aikibudo Nederland

Grootmeester Alain Floquet leidde op 27 en 28 februari weer de jaarlijkse Aikibudo-voorjaarsstage in de bondsdojo te Nieuwegein. Beide dagen waren een groot succes.

Zaterdag werd er getraind in de Bondsdojo te Nieuwegein. De stage werd goed bezocht en ook de kyugraden waren goed vertegenwoordigd. Meester Floquet behandelde ditmaal de grondbeginselen van Aikibudo, en lichtte dat toe door tehodoki te laten trainen.

Zondag vond de training plaats op een historische locatie Sporthal De Valk in Sliedrecht. De thuisbasis van Teun Tromp, waar hij in de jaren 1970 voor het eerst Alain Floquet in zijn dojo uitnodigde. In deze beginjaren reisde Alain Floquet vele malen af naar Nederland om het Aikibudo hier te laten wortelen. Teun Tromp vertelde ons met een knipoog dat dit de plek is waar de martelingen zijn begonnen.

Ook de tweede dag werd goed bezocht, door kyu- en dangraden. Alain Floquet behandelde verschillende taisabaki uitgebreid aan de hand van Tsuki uchi no kata. Hij was erg enthousiast en gaf instructies aan iedereen naar zijn eigen niveau.

We kunnen weer terugkijken op een leerzame en plezierige bijeenkomst. Namens Aikibudo Nederland bedanken wij Alain Floquet wederom voor het verzorgen van een onvergetelijke stage.

6–10 juli: Aikido Zomerschool 2016
Aikido Zomerschool 2016: van 6–10 juli

Zet het alvast in je agenda: de Aikido Zomerschool met Claude Pellerin shihan (7e dan) is dit jaar van woensdag 6 t/m zondag 10 juli. Kom ook naar Stroe en beleef een leuke, intensieve week aikido.

Deze bijzondere zomerstage wordt al 35 jaar op rij georganiseerd. Je kunt vijf dagen trainen en gratis kamperen bij Camping ‘Jacobus Hoeve’. Ook voor een of meer dagen ben je natuurlijk van harte welkom.

Gezin en kinderen kunnen ook hun hart ophalen: er zijn kinderlessen, waarin de kleintjes kunnen kennismaken met aikido. En Stroe is een perfecte uitvalsbasis om de prachtige Veluwe te verkennen!

Binnenkort ontvang je meer informatie over de Aikido Zomerschool 2016.

Agenda april t/m mei

April
24LelystadNationale danexamens
28–01WageningenInner Aikido School

Mei
01GennepDistrict Limburg: Yudanshatraining
17–20HeerhugowaardClubstage: Fukakusa shihan
18AmstelveenClubstage: Fukakusa shihan
21–22Haarlem
Helmond
Nationale stage: Fukakusa shihan
Nationale stage ki-aikido: Christopher Curtis sensei
22Hillegom
Veghel
District Noord-Holland: Henk Kat & Wilko Lok
District Zuid-Nederland: Harry Kat & Leonard van Kuijk
28–29OirsbeekClubstage: Mickaël Martin

Meer weten? Zie de evenementenkalender voor tijden, prijzen en contactgegevens.

Deze Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven