Aikido Nieuwsbrief
December 2016

JBN
In deze nieuwsbrief
  1. Aftellen tot… JBN Aikido Festijn 2017
  2. Gefeliciteerd: 22 geslaagde danexamens
  3. Malcolm Tiki Shewan in Oosterhout
  4. 36e Aikido Zomerschool 2017
  5. Agenda januari t/m februari

Ken je iemand die nog niet is geabonneerd? Stuur deze nieuwsbrief dan door! Aanmelden →

Aftellen tot… JBN Aikido Festijn 2017
JBN Aikido Festijn

Nog twee weken te gaan tot het tweede JBN Aikidofestijn op zondag 8 januari op het Nationaal Sport Centrum Papendal. Schrijf je snel in vóór vrijdag 6 januari 14.00 uur!

Twijfelen je of je wel zult komen, bekijk dan het promotiefilmpje (2 minuten) dat Gabor Janosi maakte met beelden van het aikidofestijn van het afgelopen jaar.

Het Aikidofestijn vindt net als vorig jaar plaats in de grote sporthal van Nationaal Sportcentrum Papendal. Net als vorig jaar kun je (uiterlijk tot vrijdagmiddagmiddag 6 januari 14.00 uur) voorinschrijven, waarmee je €5 bespaart én sneller in de zaal bent.

Kom allemaal met zoveel mogelijk mede-aikidoka samen naar het aikidofestijn. We willen met dit evenement alle deelnemers onze verbondenheid en passie voor aikido laten ervaren. Het is een dag om geïnspireerd te worden, samen te trainen, aikido-vrienden te ontmoeten en nieuwe aikido-vriendschappen aan te gaan.

We hopen je op 8 januari te treffen op Papendal!

Poster aikidofestijn →
Programmaboekje aikidofestijn →

Gefeliciteerd: 22 geslaagde danexamens
Danexamens

Op zondagochtend 13 november verzamelden 27 kandidaten zich om een danexamen voor Aikikai of Ki-aikido af te leggen, waarvan er 20 slaagden. De nationale danexamens aikibudo werden op 26 november afgenomen bij de stage van Alain Roinel. Daarbij slaagden beide kandidaten. Allen nogmaals van harte gefeliciteerd met deze mooie prestatie!

1e dan Aikido
Bert-Jan de Lange
Douwe de Regt
Gert Veenhoven
Haico Dromers
Joost van den Toorn
Michel Grivec
Nicky van Tooren
Patrick Geldhoff
Pieter van Capelle
Roma Weis
Santino Lo Bianco
Sebastiaan van de Schepop
Segundo Babarro

1e dan Aikibudo
Robin Tijssen

2e dan Aikido
Cornee van Antwerpen
Jan de Jonge
Suzan Kuypers

2e dan Aikibudo
Walter Rhebergen

2e dan Ki-aikido
Carlo Verhappen

3e dan Aikido
Karin Karis
Rob Maessen

4e dan Aikido
Rob de Wit

Wil jij binnenkort ook een dangraad halen? Kom naar de nationale danexamentraining op zaterdag 11 februari in Nieuwegein en bereid je optimaal voor!

Malcolm Tiki Shewan in Oosterhout
Malcolm Tiki Shewan in Oosterhout

Op 26 en 27 november was Malcolm Tiki Shewan sensei voor de vierde keer te gast bij Aikidoschool Oosterhout. Er waren leerlingen uit onder andere Luxemburg, Duitsland, Belgie en verschillende plaatsen in Nederland.

Wie al eens bij Shewan-sensei geweest is, weet dat hij veel meer verteld heeft dan past in een verslag of nieuwsbrief. Hieronder volgt dan ook een korte impressie.

Vaak hebben we het idee dat als de uke valt, de techniek blijkbaar goed is gegaan. Vooral als we soepel met elkaar mee bewegen. Maar als er weerstand wordt gegeven, dan wordt het plotseling anders. Het is dan ook belangrijk om te bestuderen hoe je precies tot het eindresultaat bent gekomen. Wat is er allemaal aan vooraf gegaan? Door te studeren ga je het systeem van Aikido begrijpen. Dat systeem is pas ontstaan na de oorlog toen het aikido verder verspreid werd. Toen zijn ook namen aan technieken gegeven.

Eigenlijk eindigen alle technieken met irimi. Maar hoe kom je op de positie, met name als degene die tegenover je staat helemaal niet wil dat je in die positie komt? Shewan-sensei heeft een aantal basisverplaatsingen (chokusen, sankaku, mawari, tenkan) uitgelegd hoe je om kan gaan met die weerstand. Door je goed te (ver)plaatsen kun je voelen in welke richting de energie of weerstand gaat. De kunst is om zelf geen weerstand te geven, terwijl je toch in de juiste positie komt om de energie van uke te herleiden.

Natuurlijk ontstaat er een ongelijkheid als bijvoorbeeld een lang persoon traint met een klein persoon. Hierbij moet onderscheid gemaakt worden tussen twee aspecten, namelijk trainen en slagen in wat je doet. Door het correct toepassen van de principes kan je leren omgaan met de weerstand.

Verder is het belangrijk om regelmatig terug te keren naar de basis. Je kan niet van stap 1 naar stap 10 gaan in één keer. Bij iedere stap moet je even terug naar stap 1 om te kijken of je basis nog goed is. Hierdoor kan je vergelijken of de opgedane kennis van het hogere niveau nog past bij de basis, of dat je aan het afwijken bent.

Het was weer een leerzaam weekend. Mocht Shewan-sensei volgend naar weer komen, dan kan ik deelname van harte aanbevelen aan iedereen.

—Andre van Dijk

36e Aikido Zomerschool 2017
Aikido Zomerschool 2017: van 12–16 juli

Zet het alvast in je agenda: de 36e Aikido Zomerschool met Claude Pellerin shihan (7e dan) is volgend jaar van woensdag 12 t/m zondag 16 juli. Kom ook naar Stroe en beleef weer een leuke, intensieve week aikido!

Agenda januari t/m februari 2017

Januari
08PapendalNationale stage: 2e JBN Aikido Festijn
15HillegomDistrict Zuid-Holland: Carel Zappeij en Harry Kat
GennepDistrict Limburg: Yudanshatraining
VeghelDistrict Zuid-Nederland: kagamibiraki
21HeerenveenDistrict Noord-Nederland: Marcel Mutsaarts
28(Info volgt)Nationale stage aikibudo: Yukihiro Sugino Sensei

Februari
05GennepDistrict Limburg: Yudanshatraining
11NieuwegeinNationale danexamentraining
18–19AmstelveenClubstage: Louis van Thieghem
25–26(Info volgt)Nationale stage aikibudo: Alain Floquet
25HeerenveenDistrict Noord-Nederland: Dirk Müller

Meer weten? Zie de evenementenkalender voor tijden, prijzen en contactgegevens.

Voorzichtig met vuurwerk…

Fijne jaarwisseling en
een gelukkig nieuwjaar!

Deze Aikido Nieuwsbrief is een initiatief van de
Nationale Commissie Aikido van de JBN
Aanmelden · Uitschrijven